Joidenkin mielestä juuri rinnat ovat se tärkein asia naisellisuudessa. Mielipiteitä oikean ja kauniin rinnan muodosta riittää. Toisen mielestä mikään ei ole liian suurta ja toisen mielestä taas mikään ei ole liian pientä. Toiset haluavat rinnat suuremiksi, toiset pienemmiksi. Usein elintavoillakin, kuten urheilutottumuksilla, on vaikutusta. Toisaalta myös henkilökohtainen kauneuskäsitys vaikuttaa varmasti mielipiteeseen rintojen optimaalisesta muodosta ja koosta.
Yksi ehkä yleisimpiä syitä hakeutua plastiikkakirurgian vastaanotolle on rintojen suurentamisen tai korjaamisen tarve. Yleisimmin rintoja suurennetaan silikoniproteesein. Nykyaikaiset silikoniproteesit ovat varsin turvallisia ja monet valmistajat antavat takuita repeämän tai kovettumisen eli kapseloitumisen varalle. Täysin ongelmattomasta toimenpiteestä ei voida kuitenkaan puhua, niin kuin kaikessa, myös tässä toimenpiteessä on sekä hyviä että huonoja puolia.
Selkeinä silikoniproteesiaugmentaation eli rintojen proteesisuurentamisen etuna on se, että yleensä toivottu lopputulos saadaan aikaan yhdellä toimenpiteellä. Lisäksi asiakas voi itse vaikuttaa tietyssä määriin tavoiteltavaan rintojen kokoon. Oma rinnan ja rintakehän sekä rinnan malli ja muoto kuitenkin vaikuttavat myös voimakkaasti proteesin valinnassa. Etenkin silloin jos lopputuloksesta halutaan luonnollinen ja käytännöllinen. Median kautta saamme säännöllisen muistutuksen silikoniproteesiaugmentaation varjopuolista, kun lehtien sivuilla paistattelevien ihmisten kasvot eivät rinnoilta mahdu samaan kuvaan. Voi kuitenkin olla, että nämä ihmiset ovat plastiikkakirurgian raskasarjalaisia. Yleensä ensikertalaiselle ei ole mielekästä tai turvallista laittaa määräänsä suurempia proteeseja. Totuus saattaa tässäkin olla mielikuvaa tylsempi ja useimmiten silikoniproteesien kantajia ei voi katukuvassa erottaa, ei välttämättä edes ilman vaatteita. Kaiken kaikkiaan yleisesti ottaen silikoniproteesien laitto on lyhyt ja suhteellisen helppo toimenpide. Proteesien koon valinta on usein leikkauksen haasteellisin osio. Toivottu lopputulos voi kuitenkin muuttaa leikkauksen hyvinkin vaativaksi riippuen rinnan lähtötilanteesta.
Silikoniproteesiaugmentaation huonona puolena voitanee pitää sitä, että proteesien kayttöaika on aina rajattu.Joidenkin kohdalla proteesit kestävät hyvin yli kymmen vuotta, mutta tosille ongelmia voi alkaa ilmaantua jo muutaman vuoden käytön jälkeen, joillekin jopa aikaisemmin. Huomioon on otettava myös proteesien aiheuttamat rintojen muodon ja rinnanalueen ihon muutokset. Mitä isompi proteesi ensisijaisesti laitetaan sitä enemmän kudokset venyvät, ja kun proteesien poiston aika tulee, ovat rinnat entistä roikkuvammat. Proteesien käyttöön liittyy myös sekä leikkaukseen liittyviä akuutteja ongelmia, kuten tulehdukset ja nesteilyongelmat. Nesteilyä ja kapseloitumista voi esiintyä jopa vuosia leikkauksen jälkeen, samoin kuin implanttien rikkoutumista. Implantteihin on liitetty myös niistä aiheutuva lymfooman muoto, joka on harvinainen, mutta kuitenkin oikea olemassa oleva riski. Lisäksi jotkut naiset ovat kokeneet implantteihin liittyviä epäselviä oireita, jotka ovat poistuneet implanttien poiston jälkeen.
Yleisimmin implanteista johtuvat haittavaikutukset ovat kuitenkin hoidettavissa implanttien poistolla, ja harvoin implantit johtavat mihinkään henkeä uhkaavaan sairaustilaan. Implanttien laitossa tulee huomioida myös niiden vaikutukset röntgentutkimuksiin, joskin kokeneet röntgenlääkärit tulkitsevat kuvia varsin luotettavasti.
Edellä olevassa ei varmasti ole kuvattu kaikkia silikoniproteeseihin liittyviä asioista, joten tekstiä ei pidä tyhjentävänä tietolähteenä tulkita.
Kannattaako rintojen suurentamiseen silikoni-implantein sitten ryhtyä? Tämä vastaus jää jokaiselle itselleen henkilökohtaisesti harkittavaksi, mutta ainakin leikkauksesta ja pitkäaikaisvaikutuksista kannattaa olla tietoinen toimenpiteeseen lähtiessä. Useimmat asiakkaistani ovat ilmoittaneet, että etteivät koskaan luovu proteeseistaan ja he ovat valmistautuneet proteesien vaihtoon tarvittaessa. Toiset taas pitävät proteeseja tietyn ajan ja sitten luopuvat niiden käytöstä ja toteavat, että aika aikaansa kutakin.
Tästä tekstistä tulikin sen verran pitkä, että lisään Jennyn tekstin muutaman viikon päästä luettavaksi. Aiheena oli BII eli breast implant illness taudinkuva, joka on Suomessa ehkä hieman huonommin tunnettu silikoniproteeseista johtuva tila.