Ihosairauksien kirurginen hoito

Hidradenitis suppurativa (HS) tauti

HS Tauti eli märkäinen hikirauhastulehdus on kainaloissa, nivusseudussa, pakaroissa ja joskus rintojen alla esiintyvä krooninen märkäinen karvatuppien tulehdussairaus. Tauti on kiusallinen ja usein esisijainen hoitoarvio on syytä tehdä ihotautilääkärin toimesta. Kirurginen hoito voi tulla kyseeseen joissakin tapauksissa ja kirurgialla saatetaan päästä tietyn alueen täydelliseen oireettomuuteen vaikkakin kyse on systeemisairaudesta. Terveelliset elämäntavat, painonhallinta ja tupakoimattomuus ovat myös hoidon onnistumisen ja taudin rauhoittumisen kannalta tärkeitä hoidon kulmakiviä. HS taudin kirurginen hoito tulee suunnitella aina yksilöllisesti ja leikkaustekniikoita on useampia, joita on sovellettava aina tilanteen ja taudin laajuuden mukaan. Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on kuitenkin tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Vastaanottokäynti on tarpeellinen myös leikkauksesta toipumiseen tarvittavan informaation suhteen.

Sinus pilonidalis

Sinus pilonidalis on pakaravaon krooninen tulehduksellinen sairaus, jossa mm ihokarvat ovat painautuneet ihonalaiskudokseen muodostaen onkalon pakaravaon alueella aiheuttaen pitkittyneen tulehduksellisen prosessin. Sairaus koetaan luonnollisesti ikävänä. Sinus pilonidaliksen hoito on kaiken kaikkiaan haasteellista myös kirurgisen hoidon osilta ja vaatii aina yksilöllistä arviota ja suunnittelua. Hoidosta huolimatta vaiva uusiutuu herkästi. Hoidossa on otettava huomioon painonhallinta ja esimerkiksi istumatyön ergonominen suunnittelu. Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on kuitenkin tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Vastaanottokäynti on tarpeellinen myös leikkauksesta toipumiseen tarvittavan informaation suhteen.

"HS taudin kirurginen hoito voi tulla kyseeseen tapauskohtaisesti, mutta hoito tulee suunnitella yksilöllisesti taudin aktiviteetin ja laajuuden perusteella."